Julkaistu

Matkalla tutkimuspäiville Ouluun 26.1.2024

Esitys muistitikulla, muistiinpanot tulostettuna, nurkkamestari itse pakattuna junaan. Tästä lähtee yhden haaveen tekeminen todeksi. Matka vie 1500- ja 1600-lukujen tutkimuksen päiville Ouluun, jossa aion puhua kultasepän mestarinäytteen valmistamisesta.

Tietokoneen näytöllä on auki Powerpoint-ohjelmalla tehty esitelmän kansilehti, jossa lukee ”Kultainen sormus – 1500-luvun kultasepän mestarinäytteen ennallistus aikalaistekniikoin – Nana Åsten”. Kansikuvassa 1500-luvun kultaseppä juottaa sormusta kuumien hiilien päällä. Kultasepän työpöydällä on pakotusvasara, neulaviiloja ja valmiita koruja.

Innostuin suunnittelmaan omaa mestarinäytettäni keskiajan elävöittämisen hengessä luettuani Maija Ojala-Fulwoodin Perhe ja verstas -kirjan. Löysin paljon yhtymäkohtia oppipoikien elämästä oman käsityöläisyyspolkuni kanssa. Erityisesti minua inspiroi kuvaus mestarikokelaiden työnäytteistä, jotka halusin itsekin valmistaa, tietysti mahdollisimman ajanmukaisin välinein.

Projektini ensimmäisenä välitavoitteena on selvittää, millä keskiaikaisilla ja uuden ajan alun tekniikoilla ja välineillä on mahdollista valmistaa mestarikokelaan ensimmäinen työ, ajan tyyliä noudattava kultainen jalokivisormus. Siitä menen puhumaan tänään.

Tervetuloa lukemaan Nurkkamestarin päiväkirjaa!

Instagramin puolelta löytyy myös kultasepän opintojani esittelevä tili @nurkkamestari.